Continu leren is de voorwaarde voor het beste resultaat: dit zijn de 2 voorwaarden en valkuilen!

Lezing Lidna Kohanov, Amerikaans expert natuurlijk leiderschap in de paardenbak (c) @DePrairiePonys
Lezing Linda Kohanov, Amerikaans expert natuurlijk leiderschap in de paardenbak (c) @DePrairiePonys

Succesvolle Nederlandse organisaties focussen heel bewust op hun leercultuur. Wij zijn in ons onderzoek nog geen succesvolle organisaties tegengekomen die zeggen alleen maar te focussen op het resultaat! We zijn ook nog geen succesvolle leiders of teams tegengekomen die claimen dat er nooit iets bij ze fout gaat op de werkvloer…

Het geven en krijgen van feedback is daarin één van de belangrijkste mechanismes. Fouten worden bij uitstek gebruikt om van te leren om de dienst, het product en de samenwerking beter te maken. Als medewerker word je aangemoedigd je eigen verantwoordelijkheid te nemen en jezelf continu te blijven ontwikkelen. Dit zijn twee belangrijke voorwaarden en valkuilen in organisaties:

Voorwaarden en valkuilen

De twee belangrijkste voorwaarden om continu te kunnen blijven leren binnen je organisatie zijn:

Steeds nieuwe kennis en informatie zoeken buiten je interne context.
Een veilige omgeving creëren waarin fouten (want die zijn er altijd) worden gezien als belangrijke kans om te leren.

De twee belangrijkste valkuilen zijn:

Niet verder kijken dan je eigen sector of branche om nieuwe kennis in huis te halen.
Kritiek verwarren met feedback. Communicatie die niet bijdraagt tot het verbeteren van de prestaties laten voortbestaan.

‘Liever fouten maken dan controle’

Om met het laatste te beginnen: bij Toneelgroep Amsterdam kwam de omslag naar een veilige leeromgeving toen leider Ivo van Hove het geven en krijgen van feedback onderdeel maakte van de overlegmomenten. Hierdoor groeide het onderlinge vertrouwen binnen de organisatie enorm.

Ook bij het populaire reizende Theaterfestival De Parade is de feedback cyclus kort en centraal onderdeel van de vergaderingen. “Liever fouten maken dan controle” is het motto van leider Ray van Santen.

De Academy Bartels van de bekende dressuuramazone Ineke Schellekens-Bartels is een familiebedrijf pur sang. De leiders volgen regelmatig leiderschaps- en teamtrainingen om ervoor te zorgen dat ze elkaar ook als management goed aanvullen. Het team erkent dat het niet noodzakelijk alle kennis in pacht heeft om een gezond bedrijf te leiden.

Dit geldt ook bij Bronkhorst High Tech. Daar worden de “supertechneuten” aangemoedigd om de comfortzone op te rekken en nieuwe indrukken op te doen in samenwerkingsverbanden met andere organisaties.

Het Alexander Monro Ziekenhuis is in zijn geheel het resultaat van kijken met een frisse blik. Het is opgericht om te breken met vastgeroeste patronen in de zorg en zoekt een vernieuwende omgang met patiënten met borstkanker.

Interne en externe opleidingen

Opleidingen in het specialisme van het bedrijf gebeuren bij succesvolle bedrijven vaak binnenshuis. Het transportbedrijf CTS Group heeft een eigen academie waarbij casussen uit de praktijk worden gebruikt in interne trainingen. Bronkhorst High Tech leidt zijn eigen technische personeel op vanaf het moment dat ze van de universiteit komen.

Bij Toneelgroep Amsterdam wordt elke voorstelling gezien als een gelegenheid om samen te leren. Dat leerproces vraagt offers. De voorstelling ‘Angels’ was nooit in New York een succes geworden als die niet eerst opgevoerd was in Marseille, toen die kans zich onverwacht voordeed. Het hele team heeft daarvoor doorgewerkt in de zomervakantie…succes is niet in de laatste plaats gewoon een kwestie van bikkelen.

Meer informatie over onderzoek & verhalenserie ‘Het geheim van succesvolle organisaties’


Wil je bewust bouwen aan een productieve leercultuur op je werk?

Ervaringsgericht leren met paarden doorbreekt patronen die in de weg zitten en zet teams in hun natuurlijke kracht. Kennis maken met deze vorm van training? Doe mee aan de introductietraining “Natuurlijk leiderschap met impact” op 28 augustus en 4 september a.s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *