Zo krijg je de juiste mensen aan boord! – 3 succestips uit de praktijk

canstockphoto8507144
Het is geen toeval dat organisaties die goed presteren de juiste mensen op de juiste plek hebben. De succesvolle organisaties in ons onderzoek hebben allemaal veel aandacht voor het binnenhalen van de mensen die het beste bij ze passen.

Daarbij blijkt het hebben van het ideale cv minder doorslaggevend dan wat ik ‘paardenlogica’ noem…

Er wordt veel meer gelet op de mentaliteit van de kandidaten, of iemand bij de “kudde” past. De ongrijpbare criteria in selectie, zoals het hebben van een intuïtieve klik, worden serieus genomen.

Het Alexander Monro Ziekenhuis ging bijvoorbeeld in zee met een verpleegkundige die qua persoonlijkheid en drive precies bij het team paste. Zij kozen voor deze persoon die een recente certificering miste, boven kandidaten met alle papieren. De achterstand was snel ingehaald.

Nergens heeft die intuïtieve klik meer de prioriteit boven andere factoren dan in het theater. Bij Toneelgroep Amsterdam moeten acteurs een personage zo tot leven brengen dat het past bij de unieke signatuur van regisseur Ivo van Hove en het publiek er een staande ovatie voor over heeft.

Bij selectie gaat het om het ‘basis-DNA’

Bij CTS Group en Gassan Diamonds is 90% van de hogere functies bekleed door iemand die intern is opgeklommen.

Het eerste contact met een kandidaat bij CTS Group is altijd een kort gesprek met de een van de drie directieleden. Directeur Edwin Beentjes zegt hierover: “Wij kijken of iemand het juiste ‘basis-DNA’ heeft om bij ons in dienst te komen. Als we dat gevoel niet hebben, laten we iemand niet de hele sollicitatieprocedure doorlopen.”

Natuurlijke instroom

Paardenkuddes kweken van nature hun eigen aanwas. Succesvolle organisaties doen dat ook!

Talent wordt vaak binnengehaald doordat de kennismaking op een natuurlijke manier plaats vindt. Zo heeft Bronkhorst High Tech veel relaties met universiteiten. Studenten lopen er stage of doen er een onderzoek. Dat is een prachtige manier om talentvolle mensen die een goede klik hebben met de cultuur en de manier van werken binnen te halen.

Theaterfestival De Parade selecteert mensen voor staffuncties uit de vele tijdelijke krachten, die vaak al jaren achtereen positief zijn opgevallen. Academie Bartels, Buurtzorg Almere en Bevrijdingspop hoeven niet te adverteren: de mensen die zich in willen zetten komen vanzelf naar ze toe. Nieuwe mensen draaien een korte tijd mee om er zeker van te zijn dat de verantwoordelijkheid en flexibiliteit aan kunnen.

3 tips uit de praktijk om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen

Tip 1: Verkies ‘De Klik’ boven Het CV

Kijk of nieuwe medewerkers de juiste mentaliteit hebben en goed binnen het team en de organisatie passen. Durf daarbij te vertrouwen op je gevoel en intuïtie. Maak de juiste kennis en vaardigheden niet doorslaggevend want mensen die met plezier en passie werken kunnen en willen veel leren.

Tip 2: Creëer natuurlijke instroom!

Een paar vragen die je jezelf kunt stellen om deze paardenlogica toe te passen:

  • Vanuit welke richting of opleiding komen je best presterende medewerkers?
  • Investeer je genoeg in een actief stagebeleid voor die opleidingen?
  • Kun je een terugkerend evenement organiseren dat jouw gewenste personeelsdoelgroep inzet of aanspreekt?
  • Neem je bewuste stappen om te zorgen dat die fijne stagiair na zijn of haar studie bij jou komt werken?

Tip 3: Hou iedereen scherp: creëer een actieve leeromgeving en ruimte om te groeien.

Ons volgende blog in deze verhalenserie is geheel gewijd aan dit onderwerp…

Over onderzoek & verhalenserie ‘Het geheim van succesvolle organisaties’

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *