De Vijf Rollen van een Meesterherder

De leider als moderne herder


Op vrijdag 7 april 2017 vond in Terschuur de feestelijke boeklancering plaats van het nieuwe boek van Linda Kohanov: De Vijf Rollen van een Meesterherder.

Eponaquest Instructeur Josselien Janssens gaf samen met collega’s en vertalers van het boek een demonstratie met paarden over de de vijf leiderschapsrollen in het boek, die we van nature inzetten om dingen gedaan te krijgen.

De Amerikaanse auteur Linda Kohanov am tijdens het evenement deel via live internetverbinding vanuit Arizona om vragen van aanwezigen beantwoorden.

In ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder’ beschrijft ze wat paarden ons leren over leiderschap en samenwerking. Het boek bevat een door een organisatiepsycholoog opgestelde zelftest waarmee je kunt bepalen welke rollen je sterk benadrukt en op welke je meer de focus zou moeten leggen om effectiever te functioneren.

Vijf rollen van natuurlijk leiderschap

Omgaan met dieren als paarden hoort bij ons menselijke oer-wezen. Het begin van de huidige samenwerking tussen mensen en paarden, gaat terug naar tussen de 10.000 en 6.000 jaar geleden.

canstockphoto5959815
Prehistorische rotstekeningen, “Newspaper Rock”, Utah, VS

Er zijn vandaag de dag nog steeds nomadenstammen die voornamelijk leven met en van kuddes groot vee als paarden, koeien en kamelen. Zij leiden hun dieren over grote afstanden, door verschillende landschappen, belaagd door roofdieren en de uitdagingen van het klimaat.

Zonder de voordelen van touwen en hekken, slagen deze nomaden hun kuddes bij elkaar te houden met een grote mate van controle en coördinatie.

De lessen van deze oorspronkelijke nomaden en hun kuddes zijn door de Amerikaanse auteur Linda Kohanov vertaald in 5 leiderschapsrollen om beter te functioneren in ons moderne bestaan: leider, dominantie, wachter, verzorger/metgezel en roofdier.

Deze rollen zien we niet alleen bij de nomaden zelf, maar ook bij de kuddedieren waarmee ze samenleven. Deze rollen hebben we dus in onze natuurlijke aanleg. Ze beïnvloeden onze groepsdynamiek of we ons er nu bewust van zijn of niet.

Het bewust balanceren van deze rollen en het begrijpen van onze emoties als instinctieve aanzet tot handelen, is het geheim van de meest succesvolle leiders in de geschiedenis.

Zelf ervaren?

In de 2-daagse training ‘Natuurlijk Leiderschap In Verbinding‘ door Eponaquest Instructeur Josselien Janssens, ontdek je jouw kracht en uitdaging in het balanceren van deze vijf rollen. In veilige grondoefeningen, zijn paarden co-trainer en spiegel voor je onbewuste talenten en beperkende patronen.

De Amerikaanse Linda Kohanov onderzoekt al meer dan twintig jaar de emotionele intelligentie en het niet-agressieve leiderschap van paarden. Haar Eponaquest methode voor ervaringsgericht leren met paarden wordt internationaal als voorbeeld erkend. Eponaquest Instructeur Josselien Janssens heeft de opleiding van Linda Kohanov in Arizona gevolgd en organiseert deze opleiding sinds 2014 in Nederland.

De boeken van Linda Kohanov zijn via bol.com te bestellen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *