Zo focus je op wat je WÉL wilt!

watiknietwil-canvaNatuurlijk leiderschap kent vijf rollen: richting aangeven, tempo bepalen, overzicht houden, elkaar verzorgen, en elimineren wat overbodig is. Deze rollen moet je balans brengen om als leider goed te functioneren.

Dit is de kern van Linda Kohanov’s nieuwste boek ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder’ (verschijnt lente 2017 in Nederland)

Richting aangeven kun je alleen als je weet waar je naartoe wilt, en daar je volle aandacht en focus op richt. Veel te vaak zijn we echter gevoelsmatig bezig met wat we NIET willen, waardoor we onze richting verliezen. Met deze oefening krijg je je focus terug!

Verbinding maken met je doel

Dit is een van de meest elementaire leiderschapslessen die we leren van het omgaan met paarden: Om een paard te leiden begin je met visualiseren dat het ontspannen met je mee loopt.

Als je begint met lopen, en het paard blijft staan, is de kunst dus om daardoor niet afgeleid te worden van je wens en doel. Ga je focussen op wat er niet goed gaat: “Het paard blijft staan!”, dan verlies je al snel je doel uit het oog.

Ondertussen zal het paard braaf blijven doen waar je je aandacht op richt – dus stil blijven staan!

De kunst is om te accepteren dat het paard NOG niet met je mee komt. Dan contact te maken met je gevoel om te zien wat de blokkade is, om het inzicht te krijgen dat je  nodig hebt om terug in verbinding te gaan met je doel: dat je paard ontspannen met je meeloopt.

Negatieve focus omkeren

Met je focus op je werk en in je relaties werkt het precies zo. Vaak zit ons hoofd zo vol met wat we NIET willen, met alles dat er tegen zit, dat het je totaal afleidt van je doel en je onbewust negatief gefocust blijft.

De snelste manier om daar van af te komen, is om alles wat je NIET wilt, op te schrijven. Het geeft niet hoe lang de lijst wordt, en hoe bizar de zaken zijn die er op komen te staan: alles wat je NIET wilt in je hoofd moet er op. Op een gegeven moment (dit kan even duren, zeker als je een binnenvetter bent!) is de lijst vol, en je hoofd helemaal leeg.

Dan heb je ruimte om te gaan bedenken wat je WEL wilt. Het leuke is, dat dit dan vrijwel vanzelf gaat. Wat je WEL wilt is namelijk een tegenhanger van wat je niet wilt. Voor elk punt op je lijst kun je het tegenovergestelde formuleren.

the-five-roles-of-a-master-herderOp die manier helpt alles wat je NIET wilt, je uiteindelijk terug naar je doel en je positieve focus! Breng je naast die positieve focus, de Vijf Rollen van de Meesterherder in balans om naar je doel te werken, dan bereik je in 2017 mooie dingen!

Raya, Billy, Zorro, Zurito, Habanero en ik wensen je een positief gefocust 2017 toe.

Josselien Janssens • Expert natuurlijk leiderschap
Eponaquest Instructeur • Advanced Medicine Horse Way Instructor

Meer weten over het boek en de trainingen? Doe mee aan een introductiemiddag!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *