Tip: Zo haal je het beste uit jezelf in het Jaar van het Paard!

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????2014 is het Chinese Jaar van het Paard. Een jaar vol energie, actie en inspiratie gebaseerd op samenwerking en verbinding. 

Het Jaar van het Paard brengt mogelijkheden voor vernieuwing door sociale activiteit en samenwerking. Het is niet voor niets dat het natuurlijke kuddegedrag van paarden een rolmodel is voor effectieve samenwerking in teams.

En het lijkt dus bijna geen toeval dat juist dit jaar een bijzonder boek verschijnt over leiderschap gebaseerd op de sociale intelligentie van paarden. Hier alvast een tip uit het boek om het beste uit jezelf te halen!

De Kracht van de Kudde

power-of-the-herd-240x360Linda Kohanov’s boek “De Kracht van de Kudde, Bouwen aan sociale intelligentie, visionair leiderschap, en authenticiteit volgens de Weg van het Paard” geeft een vernieuwende visie op samenwerking en leiderschap.

In de lente van 2014 verschijnt dit boek in het Nederlands. “De Kracht van de Kudde” geeft inzicht in het efficiënte sociale gedrag van paarden en laat zien hoe leiders door de geschiedenis deze ‘paardenwijsheid’ in praktijk hebben gebracht.

Het boek beschrijft 12 fundamentele instrumenten voor effectief leiderschap in de moderne realiteit. Zoals het volgende:

Wees zelf de programmeur; kies je eigen programma

De beste leiders weten wanneer ze vastgelegde methodes moeten inzetten, wanneer ze ‘programma’s’ uit andere bronnen moeten halen, en wanneer ze zelf nieuwe moeten creëren.

Om goed te functioneren moet je leren herkennen wat de stem is van je ‘innerlijke criticus’, je ‘geconditioneerde zelf’. Als het ware het computerprogramma van negatieve overtuigingen, dat je in je creativiteit en vooruitgang beperkt.

Gewoonten die door onze ouders, leraren en de maatschappij worden overgedragen kunnen, hoewel ze soms handig zijn, onze persoonlijke groei en vernieuwing belemmeren.

We verbruiken heel veel kostbare energie in onze innerlijke strijd met die belemmerende innerlijke criticus. Door er tegen te vechten geef je hem echter juist meer aandacht en energie.

Hoe zet je dat negatieve programma uit?

Dat kan in drie stappen:

1) Accepteer het

Door eerst gewoon te accepteren dat die stem van je negatieve programma er IS, zonder ermee in ‘gesprek’ te gaan; en het vervelende gevoel dat erbij hoort er gewoon te laten ZIJN – het niet te onderdrukken of weg te redeneren. Tegelijkertijd NIET te luisteren of handelen naar de inhoud.

2) Focus op je ademhaling en het grotere geheel

Die stem probeert je te beperken en klein te houden. Focus dus elke keer dat je hem hoort, niet op wat hij zegt, maar op je bewustzijn van het grotere geheel waar je deel van uit maakt. Concentreer je dan op je ademhaling en je buikgevoel in plaats van de gedachten in je hoofd.

3) Luister naar je authentieke zelf

Let op de innerlijke rust en ruimte die je daarvan krijgt, en zie hoe de oplossingen zich direct, als vanzelf, aandienen.

Dat ruime bewustzijn is je ‘authentieke zelf’: je ingebouwde beste raadgever in elke situatie – de ideale programmeur voor al je beslissingen en acties.

Een goed en productief 2014 gewenst!

Josselien Janssens Coach & Trainer, RayaMedicine Training & CoachingIk wens alle mensen en dieren een geweldig Jaar van het Paard!

Josselien Janssens

Beschikbaar voor nieuwe (tijdelijke en vaste) professionele uitdagingen:

Ik help leiders en teams hun ‘verborgen paardenkracht’ aan te boren. Neem contact op om te profiteren van 18 jaar ervaring in coordinatie van dynamische internationale teams, processen en evenementen.

Mijn specialisaties:

  • Leiderschapsontwikkeling & Teambuilding
  • Management Advies & (Interim/Parttime) Projecten
  • Ervaringsgericht Leren met Paarden
  • Expert Holistische Geneeskunst, voorkomen en genezen van PTSS in de medische sector (klik hier voor mijn blog over Holistische Geneeskunst)

View Josselien Janssens's profile on LinkedIn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *