Tip: Zo vind je de kracht in de kwetsbaarheid van je team (en bespaar je veel geld en energie)!

Afgelopen vrijdag is officieel het Chinese Jaar van het Paard begonnen. Dit betekent een bijzonder kansrijk jaar voor jou als leider van een ‘mensenkudde’ en je hele team (of dat nu thuis, op het werk of de sportclub is).

Die kansen kun je optimaal benutten door elk talent en inzicht in je team de ruimte te geven. Dat betekent controle loslaten, en kan je een onplezierig besef van kwetsbaarheid geven. Onbewust verspillen we, collectief, ongelooflijk veel energie en geld aan het onderdrukken daarvan.

Wil de kracht vinden in je kwetsbaarheid en zo de vruchten plukken van elk talent in je team? Lees hier het geheim van het paard!
Copy of canstockphoto16045406

“Consensueel leiderschap”

In gezonde paardenkuddes bepaalt de kennis, ervaring en positie van een kuddelid -niet hun ‘officiele’ plek in de hierarchie- of zij in een situatie de leiding nemen, en op welke manier.

De rol van de ‘officiele’ leiders (de leidende hengst en merrie) is daarbij de interne orde en het tempo van de kudde te bewaken.

Dit afwisselende leiderschap met instemming van de groep wordt ‘consensueel leiderschap’ genoemd.

Het klinkt logisch en simpel. Om het goed in praktijk te brengen vergt in mensenteams echter vaak moed en nieuwe vaardigheden.

Vermijden van kwetsbaarheid kost geld

Verandering brengt kwetsbaarheid, en alles is steeds in verandering, dus kwetsbaarheid is er ook altijd.

Daar slim mee om gaan is een van de moeilijkste dingen in een cultuur waarin we liefst alle risico mijden. We verspillen, vaak onbewust, enorm veel tijd, energie en geld met vluchten voor, en onderdrukken van, onvermijdelijke gevoelens van kwetsbaarheid.

Paarden doen dat niet. Ze accepteren de volledige zekerheid dat alles continu verandert; en dat ze altijd kwetsbaar zijn als prooidier. Zijn ze dus constant in paniek? Nee, ze grazen, rustig maar alert, door.

Het geheim van het paard:

Tolereer je bewustzijn van je kwetsbaarheid

Het gevoel van kwetsbaarheid is niet hetzelfde als de kwetsbaarheid zelf, maar ze worden vaak verward. Want het gevoel dat bij het besef van kwetsbaarheid hoort, is onprettig. Daarom vlucht je liever of onderdruk je het.

Het gevoel is echter als een golf: het komt op in reactie op een verandering, piekt, en ebt dan weer weg. Voor de piek heb je de keuze je energie te verspillen aan vluchten of onderdrukken, of het gewoon te accepteren.

Als je dat doet, is de piek zelf maar kort. En het is maar een gevoel. Een waarschuwing dus, niet ‘de ramp zelf’.

Na die piek krijg je het inzicht en de energie om in deze situatie van je kwetsbaarheid je kracht te maken.

De Kracht van de Kudde: Eind maart in het Nederlands!

power-of-the-herd-240x360 In “De Kracht van de Kudde, Bouwen aan sociale intelligentie en visionair leiderschap volgens de weg van het paard” beschrijft de Amerikaanse auteur Linda Kohanov de belangrijkste eigenschappen van succesvol teamleiderschap volgens de sociale intelligentie van de paardenkudde.

In de komende blogs licht ik deze eigenschappen toe. Wil je geen kostbare teamkracht verspillen, maar juist het best mogelijke resultaat plukken van alle talenten op de loonlijst? Cultiveer dan deze ‘paardenwijsheid’ in je team.

Linda Kohanov, schrijfster van meerdere bestsellers, is een moderne pionier op het vlak van ervaringsgericht leren met paarden en equitherapie. Op basis van 20 jaar onderzoek en ervaring brengt zij de sociale intelligentie van paarden in kaart, als spiegel voor de mens op het vlak van effectief leiderschap en emotioneel welzijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *