Linda Kohanov: de vier eigenschappen van natuurlijk leiderschap

Prairyponys Twitter BwSHbxSCEAEb-gE.jpg largeOp 22-24 augustus bezocht de Amerikaanse bestsellerauteur Linda Kohanov Nederland en Belgie. Deelnemers aan haar lezing en demonstratieworkshops liet ze nader kennis maken met de leiderschapsprincipes die zij uiteenzet in haar nieuwe boek “De kracht van de kudde”.

Foto boven: Linda Kohanov coacht deelneemster Wendela den Tonkelaar – foto: Ponycentrum de Prairie

De evenementen, georganiseerd door Eponaquest instructeur Josselien Janssens in samenwerking met het Platform Spiegelend Paard, waren in korte tijd na het online gaan uitverkocht, en trokken in totaal zo’n 300 bezoekers. De reacties van de deelnemers waren overweldigend positief. Hier een eerste impressie!

‘Merlin’s Gift’: Het verhaal van Midnight Merlin

LK22081405-JJTijdens de lezing zette Linda de eigenschappen van ‘niet aggressieve macht’ op een rijtje, die ze leerde van het werken met haar door menselijke mishandeling aggressief gemaakte hengst Midnight Merlin.

Door Merlin consequent met duidelijke, niet aggressieve hulpen te benaderen, was hij in staat uiteindelijk in een kudde met twee merries te leven. Linda ontdekte hoe het niet dwang, maar juist eerlijkheid en emotionele zelfbeheersing was waarmee ze Merlin kon bereiken. Hierdoor was hij niet langer gedoemd om afgemaakt te worden, maar kon ze hem samen laten leven in een kudde met haar twee merries Rasa en Comet. Merlin en Rasa’s nakomelingen Spirit en Artemis leven nog steeds op haar farm.

LK22081404-JJOver zowel Buddha en Alexander de Grote bestaan verhalen dat zij zonder dwang een wilde hengst konden temmen. Linda zet deze anecdotes naast haar onderzoek naar de paardentrainerscapaciteiten van leiders als George Washington en Winston Churchill.

Dezelfde niet-aggressieve emotionele intelligentie waarmee paarden met elkaar om gaan, stelde volgens Linda deze leiders in staat om in turbulente tijden en met weinig middelen, de mensenkudde bij elkaar te houden. Dit zijn vaardigheden die je ook ziet bij traditionele nomadische stammen die samen leven met het vee dat hen in hun levensonderhoud voorziet.

‘De kracht van de kudde’: de vier rollen van de meester herder

Tijdens de P1020254dagworkshop introduceerde Linda de vier rollen die ‘meester herders’ binnen de mensenkudde in zichzelf in balans moeten brengen om op effectieve wijze, zonder dwang, leiding te geven. De eerste drie zijn: domineren, leiden, verzorgen/voeden. Diverse deelnemers kregen een kans om met een paard een van deze principes in de ring te oefenen.
LK23081401-JJ
De vierde rol, die in onvolwassen menselijk leiderschap veel te gauw misbruikt wordt, is het instinct van het roofdier om datgene wat niet werkt, te beeindigen. Als dit vermogen in balans blijft met de andere drie zorgt het er juist voor dat mensengroepen op geweldloze, effectieve en veilige manier met elkaar samen leven.

Meer over Eponaquest workshops en activiteiten in Nederland: www.krachtvandekudde.nl

PaardenCoachCongres 2014

P1020332De volgende gelegenheid om Eponaquest Instructeurs en het Platform Spiegelend Paard aan het werk te zien, is tijdens het PaardenCoachCongres 2014 op 27 september a.s. in Deil. (Foto: Carla Rutgers overhandigt bloemen aan Gemma van Steekelenburg en Anne Krista Blom, terwijl organisator Josselien Janssens -direct naast Linda Kohanov- de dagworkshop in Abcoude afsluit.)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *