Josselien Janssens

Trainer Coach Expert Natuurlijk Leiderschap

 

“Je hebt een stem, en dan gaan mensen er naar luisteren, of ze gaan er niet naar luisteren. Maar je moet niet bang zijn voor de uitkomst”
~ Dominique Crenn

 

Wat is jouw grootste kracht?
Wat is jouw belangrijkste uitdaging?
Hoe kun jij je volle potentieel bereiken?

Mijn missie is je te helpen de sleutel tot je natuurlijke kracht te vinden in het leiderschap van je leven en op je werk. Het natuurlijke gedrag van paarden spiegelt onze onbewuste patronen. In veilige, ervaringsgerichte grondoefeningen met paarden, ontdek je wat je kracht is, wat je blokkeert, en wat je nodig hebt om je volle potentieel te bereiken.

Mijn rol en kracht als coach en trainer is om je terug te leiden naar de antwoorden uit je eigen intuïtie. Het zijn niet mijn interpretaties, maar jouw oplossingen, waar het om draait.

Training en coaching voor:

Leiderschapsontwikkeling Teambuilding Persoonlijke groei

 

P1020545_bg
Josselien met hengst Barragan bij Kheiron.be in Wange, Belgie.

Wie is…

Josselien? Mijn passie voor natuurlijk leiderschap komt direct uit de praktijk van het werken in dynamische internationale teams. De sleutel tot beter functioneren van elke groep, ligt altijd bij het leiderschap van individuen, ongeacht hun officiële functie. Het natuurlijke gedrag van paarden biedt een onbevooroordeelde spiegel voor de menselijke uitdagingen rond leiderschap en samenwerking.

Rayamedicine: “Grootse remedie”

20140215_153945Raya is de naam van mijn merrie. De naam heeft verschillende betekenissen in verschillende talen. Raya is een Hebreeuws woord voor “Vriend”, het betekent “Boegbeeld”, in het Arabisch, “Koninklijk” in het Indonesisch, “Groots” in het Russisch en “Zonnestraal” in het Spaans. “Medicine” is de Noordamerikaanse inheemse term voor “remedie” in de breedste zin: niet alleen een pil als je ziek bent, maar ook het juiste advies of een belangrijk inzicht op het juiste moment.

Mijn professionele achtergrond ligt oorspronkelijk in de journalistiek en communicatie. Ik ben jarenlang proces- en teamleider geweest in internationale teams die op het scherpst van de snede moesten functioneren, bij o.a. Greenpeace International.

Ik behaalde in 2007 de postacademische graad Philantropic Studies (Faculteit Sociale Wetenschappen, VU), en heb ‘mijn sporen verdiend’ als voorzitter en onderhandelingsleider.

Foto024_resized - kopie
Dit is Billy, “1 PK in pocketformaat”. Deze kleine, compacte Shetland ponies staan aan de top van de genetische paarden-hiërarchie in kracht en snelheid! In het wild overleven ze op plekken waar grote paarden het niet zonder hulp redden. Billy galoppeert sneller dan de grote paarden in zijn kudde. Het ‘snelheidsgen’ van de Engelse Volbloed is herleid op een Shetlandpony zoals Billy, die 300 jaar geleden leefde.

Mijn band met paarden gaat terug naar mijn vroegste herinneringen. In het trainen van paarden ontdekte ik de belangrijkste sleutels voor het oplossen van mijn eigen uitdagingen rond relaties, leiderschap en samenwerking in de mensenkudde.

Ik heb een Pyrenees Bergpaard, Raya du Mont d’Etanges ofwel ‘Hare Grootsheid van de Geitenberg’ (foto zijbalk), en een Shetland pony, Billy (foto boven), en werk vaak met de verschillende paarden op de foto’s op deze site. Dagelijks neem ik dus mijn eigen medicijn!

 

Eponaquest® & Medicine Horse Way Master Instructor – Ervaringsgericht Leren met Paarden

EponaquestSinds 2011 ben ik gecertificeerd als Eponaquest Instructeur Ervaringsgericht Leren met Paarden door Eponaquest LLC, het in Arizona gevestigde trainingsinstituut van bestsellerauteur Linda Kohanov.

Ik heb deze opleiding in 2014 naar Nederland gehaald waar hij gegeven wordt onder de naam Medicine Horse Way. Het is een praktische beroepsopleiding voor mensen die paardencoach willen worden en voor therapeuten die het werken met paarden willen integreren in hun praktijk.

Ik ben lid van de Europese Advisory Board die deze internationale opleiding vorm geeft en die toeziet op de kwaliteit. In het trainen en coachen van clienten en het inzetten van paarden als coachingpartner volg ik de Eponaquest best-practice richtlijnen.

Odin Development Compass® Certified Professional, Level 1

Naast het werken met de Eponaquest methode, ben ik gecertificeerd in het werken met de Odin Development Compass. Het ODC is een gevalideerde competentiemeting met uitzonderlijke resultaten. De meting geeft inzicht in onbewuste drijfveren: natuurlijke kracht en aangeleerde –dus kwetsbare- kracht van zowel individuen als teams.

De meting is een in de praktijk beproefd antwoord op de behoefte van organisaties om mensen met de juiste competenties op de juiste plek te krijgen. Training en coaching met paarden werkt juist op die onbewuste persoonlijke en team-ontwikkelingsvraagstukken die in het ODC naar voren komen.

Holistisch Paardentrainer

Na een carriere van bijna 20 jaar als ‘vergadertijger’ besloot ik om trainingen met behulp van paarden te gaan geven. Daarom heb ik bovenop mijn jarenlange praktijkervaring met paarden, 2 jaar de opleiding tot Holistisch Paardentrainer bij Dressuurnatuurlijk in Westbeemster gevolgd.

De term geeft aan dat de trainer kennis heeft over alle aspecten van het omgaan met paarden. Van gezondheid, anatomie, harnachement tot verantwoord rijden en grondwerk. Regelmatig volg ik trainingen om mijn kennis over paarden en skills in het omgaan met deze dieren te verfijnen.

Publicaties

•  Redactie NL vertaling ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder – een revolutionair model voor sociaal intelligent leiderschap‘ door Linda Kohanov (2017)

Onderzoek & Blogserie: Het Geheim van Succesvolle Organisaties (2015-16)

•  Redactie NL vertaling ‘De Kracht van de Kudde – Bouwen aan sociale intelligentie en visionair leiderschap volgens de weg van het paard‘ door Linda Kohanov (2014)

Training & coaching voor:

Leiderschapsontwikkeling Teambuilding Persoonlijke groei