Josselien Janssens

Trainer Coach Expert Natuurlijk Leiderschap

Wat is jouw grootste kracht?
Wat is jouw belangrijkste uitdaging?
Wat heb jij nodig om je volle potentieel te leven?

Mijn missie is je te helpen je natuurlijke kracht te vinden in het leiderschap van je leven en dat in je werk. Het natuurlijke gedrag van paarden spiegelt onze onbewuste patronen. In veilige, ervaringsgerichte grondoefeningen met paarden, ontdek je wat je kracht is, wat je blokkeert, en wat je nodig hebt om je volle potentieel te bereiken.

Mijn rol en kracht als coach en trainer is om je terug te leiden naar de antwoorden uit je eigen intuïtie. Het zijn niet mijn interpretaties, maar jouw oplossingen, waar het om draait.

Kernwaarden

Ervaringsdeskundig Resultaatgericht Best-practice

Specialisaties

Leiderschapsontwikkeling Teambuilding Persoonlijke groei Re-integratie bij burnout en posttraumatisch stresssyndroom (ptss)

Werklocaties

Omgeving Amsterdam Amersfoort Leeuwarden Lemmer Nijmegen Roosendaal Leuven Oostende

 

P1020545_bg
Josselien met hengst Barragan bij Kheiron.be in Wange, Belgie.

Wie is…

Josselien? Mijn passie voor natuurlijk leiderschap komt direct uit de praktijk van het werken in dynamische internationale teams. De sleutel tot beter functioneren van elke groep, ligt altijd bij het leiderschap van individuen, ongeacht hun officiële functie. Het natuurlijke gedrag van paarden biedt een onbevooroordeelde spiegel voor de menselijke uitdagingen rond leiderschap en samenwerking.

Mijn professionele achtergrond ligt oorspronkelijk in de journalistiek en communicatie. Ik ben jarenlang proces- en teamleider geweest in internationale teams die op het scherpst van de snede moesten functioneren, bij o.a. Greenpeace International.

Ik behaalde in 2007 de postacademische graad Philantropic Studies (Faculteit Sociale Wetenschappen, VU), en heb ‘mijn sporen verdiend’ als voorzitter en onderhandelingsleider.

Rayamedicine: “Grootse remedie”

Raya is de naam van mijn merrie. De naam heeft verschillende betekenissen in verschillende talen. Raya is een Hebreeuws woord voor “Vriend”, het betekent “Boegbeeld”, in het Arabisch, “Koninklijk” in het Indonesisch, “Groots” in het Russisch en “Zonnestraal” in het Spaans.

“Medicine” is de Noordamerikaanse inheemse term voor “remedie” in de breedste zin: niet alleen een pil als je ziek bent, maar ook het juiste advies of een belangrijk inzicht op het juiste moment.

Mijn band met paarden gaat terug naar mijn vroegste herinneringen. In het trainen van paarden ontdekte ik de belangrijkste sleutels voor het oplossen van mijn eigen uitdagingen rond relaties, leiderschap en samenwerking in de mensenkudde.

Ik heb een Pyrenees Bergpaard, Raya du Mont d’Etanges ofwel ‘Grootsheid van de Geitenberg’ (foto zijbalk), en een Shetland pony, Billy (foto boven), en een Arabische hengst, ‘Alfayiz’ Krystl Gucci (foto helemaal onderaan) en werk vaak met de verschillende paarden op de foto’s op deze site. Dagelijks neem ik dus mijn eigen medicijn!

 

Foto024_resized - kopie
Dit is Billy, met zijn 0.92m een “Topcoach in pocketformaat”. Onderschat de Shetland pony niet. In het wild overleven ze op plekken waar grote paarden het niet redden. Ze kunnen drie keer hun lichaamsgewicht (van +/- 200 kg) trekken en hebben daarom met hun kleine lichamen de kolenindustrie groot gemaakt. En het ‘snelheidsgen’ van de Engelse Volbloed is herleid op een Shetlandpony als Billy, die 300 jaar geleden leefde…
Eponaquest® & Medicine Horse Way Master Instructor – Ervaringsgericht Leren met Paarden

EponaquestSinds 2011 ben ik gecertificeerd als Eponaquest Instructeur Ervaringsgericht Leren met Paarden door Eponaquest LLC, het in Arizona gevestigde trainingsinstituut van bestsellerauteur Linda Kohanov.

Ik heb deze opleiding in 2014 naar Nederland gehaald waar hij gegeven wordt onder de naam Medicine Horse Way. Het is een praktische beroepsopleiding voor mensen die paardencoach willen worden en voor therapeuten die het werken met paarden willen integreren in hun praktijk.

Inmiddels ben ik doorgegroeid tot Medicine Horse Way Master Instructor en Advanced Eponaquest Instructeur. Ik ben lid van de Advisory Board die deze internationale opleiding in Europa heeft opgezet. In het trainen en coachen van clienten en het inzetten van paarden als coachingpartner volg ik de Eponaquest best-practice richtlijnen voor ervaringsgericht leren met paarden.

Odin Development Compass® Certified Professional, Level 1

Naast het werken met de Eponaquest methode, ben ik gecertificeerd in het werken met de Odin Development Compass. Het ODC is een gevalideerde competentiemeting met uitzonderlijke resultaten. De meting geeft inzicht in onbewuste drijfveren: natuurlijke kracht en aangeleerde –dus kwetsbare- kracht van zowel individuen als teams.

De meting is een in de praktijk beproefd antwoord op de behoefte van organisaties om mensen met de juiste competenties op de juiste plek te krijgen. Training en coaching met paarden werkt juist op die onbewuste persoonlijke en team-ontwikkelingsvraagstukken die in het ODC naar voren komen.

Holistisch Paardentrainer

Bovenop mijn jarenlange praktijkervaring met paarden, heb ik 2 jaar de opleiding tot Holistisch Paardentrainer bij Dressuurnatuurlijk in Westbeemster gevolgd, en de opleiding tot Centered Riding® Instructeur Level 1.

Regelmatig volg ik verdiepingstrainingen om mijn kennis over paarden en mijn vaardigheid in het omgaan met deze dieren te verfijnen.

Publicaties

•  Redactie NL vertaling ‘De Vijf Rollen van een Meesterherder – een revolutionair model voor sociaal intelligent leiderschap‘ door Linda Kohanov (2017)

Onderzoek & Blogserie: Het Geheim van Succesvolle Organisaties (2015-16)

•  Redactie NL vertaling ‘De Kracht van de Kudde – Bouwen aan sociale intelligentie en visionair leiderschap volgens de weg van het paard‘ door Linda Kohanov (2014)

Training & coaching voor:

Leiderschapsontwikkeling Teambuilding Persoonlijke groei Re-integratie bij burnout en posttraumatisch stresssyndroom (ptss)

 

‘Alfayiz’ (Arabisch voor winnaar) Krystl Gucci (19) is een in België gefokte en meermalen bekroonde Arabische dekhengst die vele nakomelingen heeft. Hij is als jonge hengst twee maal winnaar onder het zadel geweest van de Europese Arabische Stamboekkeuring.

Ik heb hem de bijnaam ‘Alfayiz’ gegeven, omdat hij de derde keer niet won ondanks het feit dat hij met overmacht de publieksfavoriet was. Een hengst als Gucci neemt zo’n beslissing van de jury niet licht op!

Arabische paarden hechten zich sterk aan de persoon die hen het dichts bij staat. Zijn vaste berijdster kreeg een fataal auto-ongeluk en hij is door dit plotselinge verlies getraumatiseerd. Hij werd agressief en onhandelbaar. Gelukkig vond zijn fokster een plek waar hij weer in training kon en zijn balans terug vond.

Van daar is hij bij mij gekomen en dankzij het feit dat hij op een stal staat waar hij als hengst gewoon lekker vrij in de wei mag, en holistische medische behandelingen heeft hij het verlies een plek kunnen geven. Nu is hij weer zijn oude, energieke en competetieve zelf. Als voormalig dekhengst is hij iets te temperamentvol voor mensen met weinig ervaring. Ondanks het feit dat ik dus niet met hem coach, is hij wel een belangrijk lid van mijn team, want hij is MIJN dressuur- en leiderschapstrainer. Ik profiteer van zijn diepgaande dressuurervaring die mijn rijden op een hoger niveau tilt, en met zijn typische “hengstenstreken” verfijnt hij mijn eigen leiderschap.