Vakantie… wat is rust eigenlijk, en hoe geniet je ervan?

Camilla
Je kunt pas van je rust genieten als je snapt wat je stress geeft en hoe je die vermijdt. In mijn geval is dat door het werken aan mijn doelen te zien als mijn favoriete hobby!

En dat doe ik. Als expert op het gebied van “ervaringsgericht leren” verdiep ik me in mogelijkheden om leiders en teams beter te laten presteren door zich bewust te zijn van hun ‘verborgen paardenkracht’. Dat is ons sensorische lichaam – het onderbewuste zesde zintuig, dat voor zo’n 90% bepaalt wat we doen en hoe het overkomt.

Kuddedieren als paarden geven ons inzicht in juist die dynamieken die het belangrijkst en spannendst zijn in ons mensenbestaan. Bijvoorbeeld: hoe je er op een constructieve manier voor zorgt dat mensen rekening met je houden; hoe je handig omgaat met conflict en emoties zodat je er dichter door bij je doelen komt; en hoe je effectief een boodschap communiceert.

Over deze onderwerpen raak ik zelf in ieder geval nooit uitgeleerd!

Dus zit ik ook op vakantie tussen de paarden.

Ik pas op de dieren van vrienden: 9 paarden, een hond en een kat. Win-win: mijn vrienden kunnen met gerust hart de boel achterlaten, en voor mij is er de buitenkans om mijn trainingsvaardigheden te verdiepen met behulp van 9 unieke paarden-persoonlijkheden — terwijl ik verblijf in deze prachtige kasteelhoeve. (Vigo, hun ruigharige Border Terrier, past ondertussen op mij, en op mijn eigen paarden wordt ook weer door lieve verzorgers gepast!)

Paddock Paradise

De paarden lopen vrij in een heel natuurlijke ‘paddock paradise’ indeling van 12 hectare. Dat maakt deze paarden heel geschikt voor het observeren en leren van hun natuurlijke gedrag: ze lopen continu in een groep van een vaste samenstelling, en hebben heerlijk veel ruimte.

Rechts op het terrein de kleine kudde mannen, 2 Cartujano hengsten en een Peruaanse Paso ruin. Links een kleine kudde van drie merries, waarvan een Peruaanse Paso met veulen, twee Cartjuano merries en twee Shetland ponies.

Innerlijke Rust

De belangrijkste vorm van rust is innerlijke rust bij alles wat je doet, of het nou werk, hobby, of vakantie is. Innerlijke rust is er als ons welzijn niet wordt bedreigd, en onze eigen behoeftes niet in het gedrang komen terwijl we op een onstpannen manier samen met anderen kunnen functioneren.

De innerlijke rust van deze natuurlijk levende paarden is te voelen zodra je hier het terrein op komt. Dus zelfs terwijl ik ‘werk’ voor deze paarden: ze hooi, water en graan geef, hun vacht verzorg, hun weidegang regel, en wat met ze oefen in de rijbak, belonen ze me driedubbel terug door op me te reageren als welkom lid van de kudde.

Hierboven een foto van Cartujano merrie Camilla. Een goedgekeurde fokmerrie van 11, die voor haar 9e al 6 veulens gebaard had maar nog nooit bereden was en heel gespannen en agressief reageerde op mensen… Door de innerlijke rust van deze natuurlijke leefomgeving en verzorging is ze een heel ander paard geworden dat totaal ontspannen op mensen reageert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *