Waarom ervaringsgericht leren met paarden?

Je kunt andere mensen voor de gek houden, en soms ook jezelf, maar je kunt erop rekenen dat het gemiddelde paard je precies laat weten waar je staat!’ (Linda Kohanov)

Individuele sessie met paard - kopieIn hun natuurlijke reacties tonen paarden zonder vooroordeel onze kracht en uitdagingen in het omzetten van onze intenties in actie.

Paarden zijn groter en sterker dan wij. Als we een paard willen leiden moeten we het overtuigen met onze lichaamstaal, want op kracht kunnen we het niet winnen.

De manier waarop een paard op je reageert spiegelt dus de factor van non-verbale overtuigingskracht. Deze bepaalt voor ongeveer 90% of anderen je begrijpen en willen volgen.

Over ervaringsgericht leren

Ervaringsgericht leren is wetenschappelijk bewezen als de meest effectieve vorm van leren.

Als je iets ervaart, onthoud je 80% van de nieuwe inzichten. Van uitsluitend geschreven of gesproken informatie onthoud je slechts 20%. Van informatie die vergezeld gaat van beeldmateriaal 50%.

De combinatie van aanwezigheid van paarden en praktijkgericht oefenen zorgt dat wij in onze natuurlijke alertheid komen. Dit betekent dat je ‘versnelde leerzone’ geactiveerd wordt, waardoor je nieuwe inzichten beter onthoudt.

Doordat je oude patronen actief doorbreekt en nieuwe inzichten en vaardigheden direct oefent, kun je deze meteen implementeren in je dagelijkse praktijk. Op locatie met paarden aan de slag gaan zorgt voor een stimulerende ‘out of the box’ teambuildingsessie voor teams.

Paardenervaring is niet vereist om te profiteren van deze vorm van training. Er wordt tijdens deze trainingen niet paardgereden.